Kuchnia europejska

Sos majonezowy z jaj na twardo

Cztery jaja gotowane (od kur z wolnego wybiegu)
cztery surowe żółtka
dwanaście łyżek oliwy
sól. pieprz biały, cytryna,

Z  ugotowanych, zahartowanych jaj na twardo oddzielić żółtka,
Rozetrzeć dodając do nich żółtka surowe i rozcierać dodając  po
łyżce stołowej oliwy. Ucierać tak długo, aż sos zupełnie zgęstnieje i
będzie biały. Dodajemy do smaku sok z cytryny, sól i biały pieprz.
zostawić w lodówce, aż do użycia.
Doskonały do wędlin, zimnych mięs i przekąsek.

Gulasz z żołądków drobiowych po francusku

Do przygotowania gulaszu potrzeba sporo czasu, najlepiej przyrządzić
dzień wcześniej.

1kg. żołądków drobiowych
bulion sporządzony samodzielnie, lub dwie kostki bulionu cielęcego
sól morska, pieprz czarny
olej do smażenia
wino wytrawne czerwone

 

Umyte żołądki drobiowe wrzucamy na rozgrzany olej posypujemy
solą morską i pieprzem, smażymy do wyparowania wody, którą
oddają żołądki.  Po wyparowaniu podlewamy ciepłym bulionem
i smażymy znów do wyparowania wody, co jakiś czas mieszając.
Czynność powtarzamy kilkakrotnie, za każdym razem dolewając
niewielką ilość bulionu. Po ok. godzinie wlewamy resztę bulionu i
dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, pilnując, aby bulion
nie wyparował całkowicie – można uzupełniać odrobiną ciepłej wody.
Po około dwóch godzinach (najwłaściwszym rozeznaniem jest tu w
zasadzie miękkość żołądków) kiedy żołądki będą kruche (nie mogą
być gumowate) smakujemy sos i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Całość podlewamy czerwonym wytrawnym winem i dusimy jeszcze ok.
15 min.

Można podawać z ziemniaczkami, pyzami , lub bagietką – w zależności
od upodobania. Przepis przywiozłam z Niemiec, nie wiem szczerze mówiąc
czy ma coś wspólnego z Francją – prócz nazwy oczywiście. Z e względu na
wyśmienity smak włączyłam go do mojego jadłospisu.

Potrawka z kurcząt po hiszpańsku  ( według przepisu oryginalnego
mojej babci)

Mocno dojrzałe pomidory
kurczę w ćwiartkach
masło klarowane
cebula szalotka
papryka słodka
sól morska
cukier
białe wino
cytryna
mąka
Dwa duże, mocno dojrzałe pomidory sparzyć usunąć skórkę i nasiona.
Miąższ wrzucić na patelnię przesmażyć  z łyżką cukru.
Kurczęta zrumienić na maśle, dodać sześć pokrojonych drobno cebulek,
dwie łyżki marmolady pomidorowej, odrobinę papryki i szklankę białego
wina. Dusić  pod przykryciem do miękkości, kurczęta wyjąć  aby się nie
rozsypały,  z pół łyżki mąki i masła zrobić  zasmażkę, rozprowadzić  bulionem
spod kurcząt, dolać sok z połowy cytryny  z łyżką cukru.  kurczęta polać sosem.
Podawać z krokietami z ziemniaków, na które przepis poniżej.

Krokiety z gotowanych ziemniaków

Kilka gotowanych ziemniaków, zmielić, lub rozetrzeć na gładką masę,
dodać soli, pieprzu, szczyptę majeranku, jedno  jajko, łyżkę mąki
kartoflanej i mąki zwykłej tyle, ile potrzeba aby masa po wyrobieniu dała
się formować. Uformowane krokieciki  panierujemy w bułce tartej i smażymy
w głębokim tłuszczu aż się zrumienią ( najlepiej we frytkownicy).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>